Pages

Historische Match AlphaGo vs. Lee Sedol -- Match Overview


Lee Sedol verliest historische match tegen programma AlphaGo
De meest spectaculaire, opzienbarende en baanbrekende match in de geschiedenis van het oudste spel ter wereld heeft inmiddels plaatsgevonden: de Google DeepMind challenging match waarin AI-programma AlphaGo het opnam tegen top go-prof Lee Sedol (9p), al meer dan vijftien jaar aan de absolute wereldtop. Volgens eigen zeggen heeft Lee Sedol dag en nacht een go-bord in zijn hoofd: “als ik met nieuwe strategieën kom dan plaats ik stenen op het bord in mijn hoofd, zelfs wanneer ik televisie kijk, gedronken heb of biljart speel”. 

Wat wereldwijd gezien wordt als de belangrijkste, nog openstaande uitdaging voor AI --namelijk het onder de knie krijgen van het go-spel door computerprogramma's-- werd met deze match mogelijk een afgesloten hoofdstuk.  Een hoofdstuk van meer dan een halve eeuw zoeken, algoritmes bedenken, 't vertalen van go-principes in voor computers hanteerbare concepten en het ontwikkelen van steeds betere go-programma's met maar één doel:  gelijk-op spelen tegen mensen zonder daarbij compleet van het go-bord geveegd te worden. 

Deep learning AlphaGo, zelf nog maar net in de kinderschoenen, is het prille begin van een grote revolutie in kunstmatige intelligentie.  Nog maar amper een half jaar geleden versloeg het programma voor het eerst in de geschiedenis een go-prof zonder handicap: Fan Hui (2p). In Maart 2016 stond het voor de enome uitdaging om één van de allersterkste go-spelers ter wereld te overtreffen en te verslaan. DeepMind's uiteindelijke streven daarbij is om intelligentie volledig te ontrafelen en de wereld een betere plaats te maken (een echte reclameslogan).Met meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd die de vijf partijen van deze historische match online gevolgd hebben en de honderden en honderden journalisten, commentatoren en reporters die aanwezig waren bij de persbijeenkomsten rondom de match, kun je je voorstellen dat  ontelbaar veel vragen op de lippen brandden: 

Waarom is deze match zo bijzonder? Hoe goed speelt AlphaGo tegen Lee Sedol? Is het programma in staat enige partij te bieden?  Wat zit er allemaal onder de motorkap van AlphaGo? Kan het programma met nieuwe en 'creatieve' go-zetten komen?  Heeft AlphaGo enige vooruitgang geboekt sinds de soms haperende versie tegen Fan Hui? Hoe heeft Lee Sedol zich mentaal voorbereid op deze match tegen AI? Is hij in staat zwaktes te ontdekken in het spel van AlphaGo en deze ook te benutten? Blijft Lee Sedol zichzelf bij het spelen tegen een tegenstander die hij niet kan zien en waarover hij vrijwel niets weet?  Is hij bestand tegen de psychologische druk van de honderden miljoenen die hem op de go-vingers kijken?  Kan AlphaGo in de toekomst nog sterker worden?  


Nu al is dit de meest wonderbaarlijke, inspirerende, overweldigende en spectaculairste match van de 21e eeuw. De door Lee Sedol en AlphaGo gespeelde partijen zullen nog tientallen jaren besproken en bestudeerd worden en als referentie voor wat zonder twijfel de geschiedenis in zal gaan als één van de  grootste mijlpalen ooit bereikt op het gebied van AI. 

In dit stuk, vanuit vogelperspectief en in vogelvlucht, alles over en rondom de historische match tussen AlphaGo en Lee Sedol, hoogtepunten uit de gespeelde partijen, hoe zowel Lee Sedol als Demis Hassabis (en hun ondersteunende teams) compleet zijn overdonderd en weggeblazen door AlphaGo's verbluffend sterke manier van spelen en de uiteindelijke match uitslag, opmerkelijke achtergrond details en veelzeggende foto's, waar deze match in werkelijkheid om draait, hoe de wereld deze match heeft beleefd, verwerkt en te boven probeert te komen, en de verstrekkende gevolgen die deze match naar verwachting zal hebben, zowel voor go als kunstmatige intelligentie wereldwijd.

No comments:

Post a Comment