Pages

Deel 5: Google's grootste persconferentie ooit: opening van de match (De historische match van deep learning AlphaGo vs Lee Sedol)


Google's grootste persconferentie ooit: opening van de match

Op Dinsdag 8 Maart, 10h  s'ochtends Koreaanse tijd hebben honderden en honderden nieuwsgierige en watertandende fotografen, reporters, journalisten, media specialisten, commentatoren, televisie stations, kranten, pers, go-fans en AI wetenschappers wereldwijd,  zich verzameld  op de grootste persconferentie ooit gehouden door Google: de officële opening van de meest spectaculaire, opzienbarende en baanbrekende match in de geschiedenis van het oudste spel ter wereld. 

Bij 't minutenlange, onafgebroken geflits van de honderden camera's gericht op Lee Sedol en Demis Hassabis tijdens de opening van de match valt het geflits op de rode loper bij een première van een nieuwe James Bond film totaal in het niet. 


De gedurende het afgelopen half jaar, met anabole steroïden 24/7 supergetrainde AlphaGo zal het gaan opnemen tegen de legendarische Lee Sedol, s'werelds sterkste go-prof. Naar het schijnt heeft Lee Sedol zich uitgebreid op deze match voorbereid en door een team laten bijstaan om beter te kunnen omgaan met de enorme psychologische druk en wereldwijde media aandacht tijdens de match. 

Gezien Lee Sedol's 'alles-of-niets' karakter en zijn immens sterke wil om AlphaGo op sensationele wijze alle hoeken van het bord te laten zien, zal hij tot het alleruiterste gaan om het programma volledig te overklassen, overtreffen en proberen te  nihileren. Om voor het oog van de hele wereld voor eens en altijd te laten zien dat het programma --voor wat go-spelen betreft-- van toeten noch blazen weet. En zich al vele jaren geleden had moeten inschrijven voor go-lessen bij Lee Sedol's eigen go-dojo in Seoul. 


Lee Sedol zal alles uit de kast moeten halen om AlphaGo's zwakke plekken te vinden en daar zijn voordeel mee te doen. Maar hoe lastig moet het zijn om te spelen tegen een tegenstander waarover je bijna niets weet, waarvan je vrijwel niet weet hoe die speelt, die je fysiek en mentaal niet kunt waarnemen, en qua sterkte en speelwijze niet kunt inschatten. Waar je niet gewoon tussendoor eens even iets tegen kunt zeggen of aan kunt laten merken, en die totaal geen respect of waardering toont voor jouw meest fantastische, diepgaande en bewonderenswaardige zetten waarmee je de partij naar je hand probeert te zetten. 

Hoe ongelofelijk anders moet dat zijn dan wanneer je tegen een menselijke tegenstander speelt, die je zelfs al met een razendsnelle oogblik in de finale van een internationaal tournooi duidelijk kunt laten weten dat je er alle vertrouwen in hebt om de titel binnen te halen.


Voorafgaand aan de match verklaarde Lee Sedol tegenover de BBC: “om tegen een machine te spelen is sterk verschillend van wanneer je tegen een menselijke tegenstander speelt. Normaal kun je de ademhaling van je tegenstander horen, de energie voelen. En vaak maak je (onbewust) beslissingen die afhangen van de fysieke reacties van de persoon waartegen je speelt”. 

Daar waar Lee Sedol steeds moet raden en zich afvragen hoe en waar AlphaGo zal gaan spelen, waar het programma goed in is, en welke strategieën het zal toepassen, is het voor AlphaGo appeltje eitje om een stelling rustig te beoordelen door steevast uit te gaan van de best mogelijke zet van de tegenstander.  Iets waar wij mensen lang niet altijd toe in staat zijn of onbewust (of bewust) liever wat risico nemen door de tegenstander zo nu en dan onnodig te onderschatten of waar we bij voorbaat al geen hoge pet van op hebben, om welke gekleurde redenen dan ook). 

En je vraagt je af hoe het voor Lee Sedol zal zijn om iedere keer weer echt alles en meer  te geven in een vier tot vijf uur durende partij onder absolute hoogspanning en in de wetenschap dat er in minder dan 20 uur weer zo'n zenuwslopende en enerverende partij op je staat te wachten. Onder enorme,  psychologische druk met alle ogen van de wereld op je gericht. 

Waar AlphaGo op de achtergrond nog een continu meespelende (en meedenkende) backup heeft draaien op Google's data centers in het westen van de US, moet Lee Sedol in zijn slaap alle ervaringen, patronen, zetten en posities van de voorgaande partij nog grondig analyseren en verwerken (zonder een backup kloon die het onmerkbaar van hem kan overnemen mocht het even te zwaar worden).


Hassabis verklaarde tegenover de pers: “het DeepMind team zal deze match, waarin alles mogelijk is, met open en onbevangen geest in gaan”. Lee Sedol zal de match echter in gaan op basis van de Fan Hui partijen en vooral sterk het gevoel hebben dat hij AlphaGo's fouten wèl effectief zou hebben weten te benutten (en sommige van Fan Hui's overplays domweg nooit zou hebben gespeeld).

Een ding is zeker: de match tussen AlphaGo en Lee Sedol zal een extreem belangrijke bladzijde in de geschiedenis van kunstmatige intelligentie zijn. Experts en officiële grootheden in AI zijn het erover eens dat àls AlphaGo deze match wint, dat dat een nieuwe deur zal openen en een geheel nieuw hoofdstuk in de toekomstige ontwikkeling van AI zal zijn. 


Voor velen in de go-wereld zal dat een maar héél moeilijk te verteren en verwerken omslagpunt zijn: dat onze tot nu toe superieure intuïtie bij het beoordelen van een go-stelling en onze onmetelijke creativiteit bij het bedenken van de meest effectieve zet --om alle stenen op het bord zo goed en effectief mogelijk te laten samenwerken-- volledig gekraakt en achterhaald worden door een computer programma.No comments:

Post a Comment