Pages

Deel 11: Reacties wereldwijd en prijsuitreiking


Reacties wereldwijd en prijsuitreiking 

Met deze laatste partij is de uiteindelijke matchuitslag bekend:  AlphaGo verslaat Lee Sedol met 4 – 1. Een resultaat dat maar weinigen hadden verwacht van de ruim 280 miljoen mensen wereldwijd die de match online hebben gevolgd. AlphaGo heeft enorme indruk gemaakt door super-solide, aggressief, diepgaand, evenwichtig, veelzijdig en nauwkeurig spel. En soms ook door totaal onverwachte en werkelijk adembenemende, schitterende, nieuwe en effectief samenwerkende zetten. Hoewel Lee Sedol deze match dan heeft verloren,  heeft hij onder deze reusachtige druk, zo goed als hij kon, gevochten als een leeuw. En is ondanks alles zichzelf gebleven, heeft zijn fouten geaccepteerd en is zijn respect en nederigheid niet kwijtgeraakt. Meerdere keren herhaalde Lee Sedol dat hij deze partijen zelf heeft verloren en niet de mensheid.

Op de vraag of deze vijf partijen zijn begrip en vat op het go spel hebben veranderd antwoordde Lee Sedol: “Eigenlijk denk ik niet dat AlphaGo noodzakelijkerwijs superieur aan mij is wat betreft go bekwaamheid. Ik geloof dat er meer is dat een mens kan doen om te vechten tegen AI. Maar wanneer het op psychologische factoren aankomt, ja dan denk ik dat een programma absoluut superieur is: AlphaGo wordt niet geïntimideerd door fantastisch sterke zetten”.


Tijdens de post-match pers conferentie na afloop van de vijfde partij (wie heeft er ooit zoveel pers bij elkaar gezien) zei Lee Sedol: “Op dit moment spijt het me ontzettend. Het stemt me triest dat de challenge match tot een eind is gekomen. Ook spijt het me omdat ik vandaag graag wilde winnen maar niet in staat was om dat te doen. Tijdens de eerste helft van deze partij had ik het gevoel dat ik de overhand had. Maar het feit dat ik desondanks verloor doet me beseffen dat AlphaGo me mijn onvolmaaktheden liet zien, alweer … ja, ik denk dat dit een partij was die nogmaals mijn ontoereikendheid aantoonde. Hoewel er veel persoonlijke redenen zijn waarom ik bedroefd ben, wil ik oprecht mijn diepste dank uiten aan iedereen de me heeft aangemoedigd en gestimuleerd. Ik zal nog meer proberen om een altijd vooruitgaande en sterker wordende Lee Sedol te  laten zien. Dank u”. En daar nog aan toevoegend: “Graag zou ik nog enkele woorden willen zeggen. Het was betreurenswaardig maar ik heb er wel van genoten. Met deze match is niet de mens verslagen, het heeft duidelijk --mijn-- zwakheden laten zien maar niet de zwakheden van de mensheid. Nogmaals wil ik DeepMind bedanken voor deze wonderbaarlijke gelegenheid”.Demis Hassabis vatte de match samen: “het is voor ons team absoluut een verbazingwekkende en overweldigende week geweest. Ik dank Korea voor onze ontvangst met zoveel passie, warmte en enthousiasme voor het spel en voor deze match. Graag wil ik mijn enorme bewondering uitspreken voor Lee Sedol's ongelofelijke vechtersmentaliteit en de creatieve genialiteit die hij tijdens de hele match heeft gedemonstreerd. En hoe bekwaam en bereid hij is om zijn vaardigheden en ervaring te gebruiken. We hebben ongelofelijke go-partijen gezien en er zullen verschillende zetten zijn die lang in de toekomst besproken zullen worden: zet 37 in partij 3, zet 78 in partij 4 en zeker ook in de partij van vandaag, die de meest spannende van allemaal was. Ik hoop en denk dat door deze match de populariteit van go wereldwijd is toegenomen, met name in het Westen. Dit is voorpagina nieuws van alle Westerse kranten en tabloids, en natuurlijk ook in Azië”.  

En na zijn trotsheid op het DeepMind team te hebben uitgesproken: “Heel veel dank aan Lee Sedol voor dit allergrootste en meest bijzondere, once-in-a-lifetime event van onze levens”. En David Silver, hoofd van het AI ontwikkel team voegde daaraan toe: “alles dat tijdens deze match heeft plaatsgevonden heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. In termen van het enthousiasme op deze plaats is dit echt een belangrijk moment dat onze levens op verschillende manieren heeft veranderd”.  

Commentator Chris Garlock, die alle partijen van de match samen met Michael Redmond (9p) live becommentarieerde, merkte op: “deze match heeft een niet eerder vertoonde wereldwijde aandacht voor het spel go gebracht. Een mooier of genereuzer cadeau hadden we ons niet kunnen wensen. De vijf historische en wonderschone partijen van deze once-in-a-lifetime challenging match zullen in de komende jaren telkens weer worden bestudeerd, en een nieuw tijdperk inleiden in de geschiedenis van het oudste spel ter wereld dat er bestaat, daar ben ik zeker van. En daar kijk ik oprecht naar uit”. 

Lee Sedol sloot af met: "Plezier is de essentie van Go. Ik vraag me af of ik altijd van het spel heb kunnen genieten maar ik wil wel toegeven dat, ja, ik heb oprecht genoten tijdens de partijen tegen AlphaGo. Creativiteit van menselijke wezens en ook alle traditionele en klassieke denkbeelden die we hebben gehad, nu ben ik op 't punt gekomen om deze een klein beetje ter sprake te stellen op basis van mijn ervaringen met AlphaGo. Dus ik heb nog heel wat verder te studeren onderweg ...".

Dit is een enorm enerverende, boeiende, leerzame en ronduit adembenemende match geweest. En hoewel AlphaGo met duidelijke cijfers heeft weten te winnen, zit er in het verloop van ieder van de vijf historische partijen veel gedachtengoed en uitleg over ´t hoe en waarom daarvan. 

In de vierde partij speelde Lee Sedol een werkelijk briljante zet die door verschillende top Go profs wereldwijd werd aangeduid als een "zet gespeeld door de hand van God", “Lee Sedol's meesterwerk”, “Lee Sedol heeft zojuist de 1000 jaar geschiedenis van Baduk bevochten”.  In ieder geval toch één partij waarbij Lee Sedol AlphaGo verbouwereerde en verpletterde en goed op zijn (of haar) plaats wist te zetten!


Prijsuitreiking


Tijdens de prijsuitreiking bedankte Hong Seok-Huyn, voorzitter van de KBA en president van het IGF, het AlphaGo Team voor hun wonderbaarlijke programma en Lee Sedol voor zijn adembenemende vechtkunsten en het spelen van zo'n briljante match tegen AlphaGo: “hij heeft gedurende de afgelopen week waarlijk de genialiteit en gecompliceerdheid van een mens laten zien aan het gehele Koreaanse volk. Meer dan 30 miljoen keer bekeken mensen de Koreaanse live stream van de match. Of ze nu go spelen of niet, ze hebben aandacht besteed aan deze match, en niet alleen voor het go spel, maar waren als betoverd en verrast door het extreem hoge niveau van AlphaGo”. 

Vervolgens overhandigde hij het eervolle en officiële certificaat van 9p aan David Silver als speciale gift van de KBA ter erkenning en bewijs van de buitengewone vaardigheden van programma AlphaGo. Officieel is AlphaGo daarmee de jongste 9e dan prof in de geschiedenis van go!
Een koreaanse go fan die geïnspireerd werd door de 78e zet van Lee Sedol tijdens de vierde partij ontwierp een speciaal glazen kunstwerk met daarin de patronen van deze zet verwerkt. Uit naam van de KBA werd dit kunstwerk cadeau gegeven aan zowel Lee Sedol als Demis Hassabis. Deze laatste overhandigde een envelop en een ingelijste foto van de speelruimte van de match aan Lee Sedol. Tot slot zette Lee Sedol –live-- met viltstift zijn handtekening aan de onderkant van het go-bord waarop de match werd gespeeld en gaf dit aan het AlphaGo team. De handtekening van een speler op een go-bord heeft in Azië de speciale betekenis om je diepste waardering en respect uit te spreken voor de bijzondere prestaties, het succes en de verworven sterkte van je tegenstander. In dit geval dus van het volledige team achter AlphaGo.   


Reacties


Voorafgaand aan de match zei een clubspeler: “als AlphaGo wint is de sjeu van het spel er wel enigzins van af”. Wereldwijd zijn de reacties onder go spelers nagenoeg hetzelfde: verreweg de meesten zijn aangeslagen en kunnen het nog nauwelijks beseffen, sommigen zijn nog steeds vol verbazing, onbegrip, verbijstering en verwondering, en verwerken ieder op hun eigen manier de verbluffend sterk, aggressief, dwingend en opbouwend spelende AlphaGo. Het is bijna als een nieuw soort blijvende kiespijn en is voor velen behoorlijk wennen. 

Viervoudig Nederlands kampioen Frank Janssen (6d) voorspelde vlak voor het begin van de match: “het einde van een tijdperk dus”. Zevenvoudig Nederlands kampioen Guo Juan (7d, voormalig 5p) is onder de indruk van het sterke spel van AlphaGo en verwacht een enorme aanwas van nieuwe leerlingen die het spel willen leren. Voormalig kampioen Robert Rehm (5d) vraagt zich af hoeveel en hoe snel AlphaGo sterker kan worden en waar uiteindelijk de perfecte Heilige Graal van het go-spel zal liggen in de toekomst.  En voormalig kampioen Geert Groenen (6d) meldde daags na de match: “Ik ben nog steeds beduusd en zelfs een beetje van de kaart, zo bijzonder vind ik het wat er is gebeurd”. 

Journalist voor de Korean Times Baek Byung-yeul stelde: “de historische vijf-partijen match tussen Koreaans grootmeester Lee Sedol en Google's AI program hebben het oudste bordspel wereldwijd in de schijnwerpers geplaatst”. Guo Juan is blij met de giga publiciteit die dit wereldwijd voor go teweeg brengt en met de grote aanwas van nieuwe mensen om onder begeleiding van een sterke docent (m/v) go op een hoger niveau te leren spelen (zie internetgoschool). Allard Köster meldt dat er al in de eerste week na de match een explosie heeft plaatsgevonden van het aantal inschrijvingen bij 321go

Ook de verkoopcijfers wereldwijd van go-boeken en materiaal zijn explosief gestegen in de periode van de match. Zo werden er In de grootste Koreaanse kortings supermarkt store Lotte Mart ruim 60% meer go-sets verkocht in de week voorafgaand aan de match,  dan in dezelfde periode vorig jaar.   Auction, de Koreaanse tegenhanger van eBay, zag een soortgelijke toename in de verkoop van go-spellen met ruim 40%. Alladin, een lokale koreaanse online boekhandel, registreerde een 150% toename in de verkoop van go-boeken. En in ons eigen land meldt schaak en go winkel 'het Paard' een ongekend grote belangstelling in go-gerelateerde boeken en spellen (vanuit heel Europa en daarbuiten).


China's top speler Ke Jie, die momenteel ook de hoogste Elo rating ter wereld heeft, claimde tijdens de match dat  hij in staat zou zijn om AlphaGo te verslaan, maar dat hij 't spelen tegen het programma afwees omdat hij bang was dat AlphaGo zijn stijl zou kopiëren.  Naarmate de match vorderde stelde hij echter, na zorgvuldige analyse van de eerste drie partijen, dat het hoogstwaarschijnlijk was dat hij zou hebben verloren. 

Veel top go-spelers bestempelden AlphaGo's onorthodoxe manier van spelen als ogenschijnlijk dubieus en twijfelachtig en plaatsten grote vraagtekens bij sommige zetten waarvan ze in eerste instantie perplex en stomverbaasd waren maar die achteraf toch zeer dik hout bleken te snijden. En over één onverwacht feit waren alle top profs het wel eens: AlphaGo is onmiskenbaar veel sterker geworden in vergelijking met de Fan Hui match.


Toekomst


Onlangs heeft secretaris-generaal Yang Jae-ho van de Koreaanse Baduk Associatie (KBA) Google een rematch tussen Lee Sedol en AlphaGo voorgelegd: “We zouden graag willen dat er een return match plaatsvindt over ongeveer  drie maanden. We weten niet of Lee Sedol de rematch zal accepteren. Als hij dat niet doet dan zullen we een andere topspeler zoeken”. Een woordvoerder van de KBA vertelde aan de Korean Times echter dat de secretaris-generaal dit voorstel heeft gedaan zonder dat te bespreken aan met de KBA. Google heeft hierover nog geen beslissing genomen. 

De naweën van deze ongelofelijke en historische match zullen ongetwijfeld nog heel lang voortduren. Ook onder niet go-spelers is de schok groot: dit is het eerste programma ooit dat er in geslaagd is om gelijk-op één van de allersterkste go-profs ter wereld te verslaan. 

AlphaGo's overweldigende winstpartijen worden wereldwijd gezien als een doorbraak in de geschiedenis van kunstmatige intelligentie. Naast de enorm toegenomen   mondiale belangstelling voor het spelen van go, is met de door AlphaGo bewezen successen en  complete triomf op go-gebied, ook de wereldwijde aandacht voor het toepassen van AI op de meest complexe problemen explosief gestegen.

Over de gevolgen wereldwijd van deze opzienbare doorbraak zowel voor het toepassen van kunstmatige intelligentie als het (leren) spelen van Go wordt in een volgend blog verder ingegaan. 
1 comment:

 1. Reacties wereldwijd en prijsuitreiking

  Met deze laatste partij is de uiteindelijke matchuitslag bekend: AlphaGo verslaat Lee Sedol met 4 – 1. Een resultaat dat maar weinigen hadden verwacht van de ruim 280 miljoen mensen wereldwijd die de match online hebben gevolgd. AlphaGo heeft enorme indruk gemaakt door super-solide, aggressief, diepgaand, evenwichtig, veelzijdig en nauwkeurig spel. En soms ook door totaal onverwachte en werkelijk adembenemende, schitterende, nieuwe en effectief samenwerkende zetten.

  Op de vraag of deze vijf partijen zijn begrip en vat op het go spel hebben veranderd antwoordde Lee Sedol: “Eigenlijk denk ik niet dat AlphaGo noodzakelijkerwijs superieur aan mij is wat betreft go bekwaamheid. Ik geloof dat er meer is dat een mens kan doen om te vechten tegen AI. Maar wanneer het op psychologische factoren aankomt, ja dan denk ik dat een programma absoluut superieur is: AlphaGo wordt niet geïntimideerd door fantastisch sterke zetten”.

  Tot slot zette Lee Sedol –live-- met viltstift zijn handtekening aan de onderkant van het go-bord waarop de match werd gespeeld en gaf dit aan het AlphaGo team. De handtekening van een speler op een go-bord heeft in Azië de speciale betekenis om je diepste waardering en respect uit te spreken voor de bijzondere prestaties, het succes en de verworven sterkte van je tegenstander. In dit geval dus van het volledige team achter AlphaGo.


  De naweën van deze ongelofelijke en historische match zullen ongetwijfeld nog heel lang voortduren. Ook onder niet go-spelers is de schok groot: dit is het eerste programma ooit dat er in geslaagd is om gelijk-op één van de allersterkste go-profs ter wereld te verslaan.

  AlphaGo's overweldigende winstpartijen worden wereldwijd gezien als een doorbraak in de geschiedenis van kunstmatige intelligentie. Naast de enorm toegenomen mondiale belangstelling voor het spelen van go, is met de door AlphaGo bewezen successen en complete triomf op go-gebied, ook de wereldwijde aandacht voor het toepassen van AI op de meest complexe problemen explosief gestegen.


  Deel 11 van 'De historische match van deep learning AlphaGo vs Lee Sedol'.

  ReplyDelete