Pages

Deel 3: Lee Sedol over het Go-bord in zijn hoofd (De historische match van deep learning AlphaGo vs Lee Sedol)


Lee Sedol over het Go-bord in zijn hoofd

Lee Sedol (koreaans: Yi Se-tol) wordt wereldwijd gezien als de allersterkste go-speler van de laatste 10 jaar. Hij werd geboren op 2 Maart 1983 (is net 33 jaar geworden) en is een Zuid-Koreaanse professional go speler van 9p. Lee Sedol bezet met 18 titels de tweede plaats op de wereldranglijst van meest gewonnen internationale tournooien, vlak achter acht jaar oudere Lee Chang-ho die 21 titels heeft. Op zijn 13e werd Lee Sedol tot shodan  gepromoveerd (1p), op zijn 21e ontwikkelde hij zich tot de jongste 9p ooit (op het tijdstip van zijn promotie in 2003). 

Lee Sedol leerde go van zijn vader toen hij nog heel jong was, samen met zijn oudere broers en zussen. Hij woonde op een klein eiland in het zuid-westen van Korea totdat hij op 9e jarige leeftijd werd toegelaten tot de Kwon Gapryong’s dojo (go-school). Zijn oudere broer,  Lee Sanghun (8p) is ook go-prof en zijn zus Lee Sena behoorde tot de sterkste vrouwelijke amateur spelers in Korea. Lee Sedol's belangrijkste leraar was Kweon Kab-yong (8p), een Zuid-Koreaanse prof die in 1989 een dojo in Korea oprichtte (vergelijkbaar met de beroemde Kitani Minoru school in Japan). Lee Sedol studeerde ook go onder de hoede van de Koreaanse Baduk Associatie (KBA, ook bekend als  Hanguk Kiwon).


In een interview door  Chae Yoon-kyung (2013) lichtte Lee Sedol zijn hoge, kinderstem-achtige stem toe: “Ik was enorm gestresst toen ik 14 jaar was na mijn debuut als go professional. Ik ontwikkelde afasie (sprakeloosheid) omdat een paar van mijn zenuwen toendertijd gedeeltelijk verlamd raakten. Mijn ouders waren op Bigeum eiland en Ik leefde samen met mijn oudere broer maar hij zat in het leger. Dus er was niemand die voor me zorgde. Ik heb niet eens de kans gehad om een behoorlijke medisch onderzoek te ondergaan”.

Van 2007 tot 1011, was Lee Sedol de sterkste speler ter wereld (op basis van Elo rating). Tegenwoordig, met een Bayes Elo rating van 3533, behoort hij nog steeds tot de top 4 van de wereld. In 2011, verdiende Lee Sedol meer dan $700.000 USD en in 2012 ongeveer $640,000, daarmee de best verdienende atleet onder professionele topsporters in Korea. In 2013, bereikte hij de magische grens van 1.000 officiële winstpartijen en werd daarmee de zesde Koreaanse go speler die deze bijzondere mijlpaal bereikte. Hij behield zijn #1 title gedurende vele jaren, daarbij steeds zijn bekwaamheid en sterkte tonend die hem uiteindelijk ook aan de wereld top bracht. Over de laatste 20 jaar won Lee Sedol 801 van de 1176 opgetekende tournooi partijen die beschikbaar zijn op de Go4Go site, een winst percentage van ~68% op het allerhoogste prof niveau.  


In een interview (Younggil An, 2013) vertelde Lee Sedol: “Mijn ultieme doel is om de beste speler van de wereld te zijn. Het winnen van mijn eerste internationale titlel was een grote stap richting het bereiken van dit doel. Ik herinner hoe hartstochtelijk mijn vader me go leerde, en hoe hij droomde om mij op te zien groeien tot de beste van de wereld. Ik voel grote tevredenheid en geluk en trots dat ik zoveel bereikt hebt, steeds dichter bij het vervullen van zijn droom”. En gevraagd naar zijn toekomstdromen antwoordde Lee Sedol: “Ik wil een levende legende blijven. Ik wil de eerste persoon zijn die mensen verbinden met go. Ik wil dat mijn partijen kunstuitingen blijven. Ook wil ik succes hebben in de go business door een goed voorbeeld te geven en mensen te laten zien dat een persoon als ik het goed kan doen, zowel in go als ook in andere beroepen”.

Zonder enige twijfel behoort Lee Sedol tot de allersterksten van de vroege 21e eeuw en zijn krachtige vecht stijl en handige en wendbare strategieën zijn zeer spannend om te volgen. Hij staat bekend als één van de meest creatieve spelers en zijn manier van spelen wordt vaak getypeerd als explosief, inventief, gedurfd en aggressief. Het meest interessante onderdeel van Lee Sedol's manier van spelen is zijn hang naar risicovolle zetten: terwijl de meeste top-spelers niet graag, tenzij absoluut onvermijdelijk, zouden kiezen voor een alles-of-niets gevecht waarvan de uitkomst uiterst onzeker is, wordt Lee Sedol juist sterk aangetrokken door dit soort gevechten. Zijn venijnige aanvallen zijn vaak zo opgezet dan ze doorslaggevend voor de partij zijn (in plaats van een manier om positioneel voordeel te behouden of te bereiken). Hij is razendsnel en grondig in stellingen diep doorrekenen, dodelijk in gevechten, meesterlijk in het creëren van en omgaan met chaotische oorlogsvoering, en zijn inschatten en perceptie van go worden wereldwijd gezien als zeer nauwkeurig en diepgaand. 


Lee Sedol beschrijft zijn eigen openingsspel als “nogal zwak” (in het fuseki, aangezien hij vele nieuwe joseki's heeft ontwikkeld) en volgens sommige go-profs is zijn positionele beoordeling soms niet superieur, naar verhouding. Vaak waagt hij zich, al vroeg na de opening, in het strijdgewoel. Daarnaast wordt er over Lee Sedol gezegd dat hij niet zo leergierig is en te vaak vertrouwt op zijn talent. Zijn voorkeur om agressief te spelen en te overwinnen of sterven met alles-of-niets gevechten hebben hem er wellicht van weerhouden om consistent te winnen tegen verschillende top-genoteerde spelers.
Verder is Lee Sedol soms nogal overpessimistisch wanneer de dingen niet gaan zoals gepland. Dit leidde een keer tot zijn opgave in 106 zetten terwijl hij door iedereen, zelfs door zijn tegenstander, geacht werd op dat moment voor te staan in de partij. Daaruit blijkt dat Lee Sedol soms zeer emotioneel kan zijn en van tijd tot tijd een gebrek aan voldoende objectiviteit toont (zoals denkelijk ieder mens).

Gevraagd naar zijn stijl door Chae Yoon-kyung (2013) vertelde Lee Sedol hetvolgende: “Ik denk altijd over go. Er is een go-bord in mijn hoofd. Als ik met nieuwe strategieën kom, plaats ik stenen op het bord in mijn hoofd, zelfs wanneer ik drink, televisiedrama's kijk of biljart speel. Maar het is vandaag de dag vrij moeilijk om met nieuwe strategieën te komen. In het verleden was het vrij lastig voor experts om strategieën te verwerven, maar vandaag de dag is het totaal anders. Na iedere partij analyseren mensen mijn strategieën en op het web worden deze instantaan gedeeld met honderden of duizenden anderen. Het voelt als inbreuk op mijn auteursrecht”. En over zijn concentratie: “Natuurlijk besteed ik aandacht aan belangrijke momenten, maar het is zwaar om gefocused te blijven gedurende de hele partij omdat ik een mens ben. Het is met name aan het begin van de partij moeilijk om geconcentreerd te blijven wanneer mijn tegenstander lang nadenkt voor zijn volgende zet”. 


In een notendop: Lee Sedol is al langer dan een decennium één van de sterkste spelers ter wereld. Als mens kan hij zo nu en dan zeer emotioneel zijn en is hij begaan om te vechten voor rechtvaardigheid (zoals bijv. In zijn zaak met de KBA in 2010). In 2006 is Lee Sedol getrouwd en zijn vrouw en dochter wonen momenteel in Canada. In Februari 2013 maakte Lee Sedol bekend dat “hij binnen drie jaar van plan is om met pensioen te gaan en naar de US te verhuizen om go te promoten”. Wanneer hij zich zal verenigen met vrouw en dochter is onbekend. Geïnterviewd door Younggil An (2013) verklaarde Lee Sedol: “Ik ga stoppen wanneer ik nog steeds aan de top sta. Ik wil niet vervagen als een oude man, vanachter de coulissen van de het toneel van de go wereld”.1 comment:

  1. Over Lee Sedol één van de sterkste Go spelers ter wereld Go van de laatste 15 jaar. Over zijn leven, zijn go carrièrre, zijn manier van go spelen.
    Wat hem aan de top heeft gebracht en zijn gedachten over de toekomst, het leven en Go.

    ReplyDelete